V K4 sa črtá zaujímavý súboj o MS, Tarr: No nie je to priorita

16.06.2015 Celý región

Mingačevir 16. júna (TASR) - Slovenský štvorkajak v zložení Marek Krajčovič, Matej Michálek, Gábor Jakubík a Viktor Demin neprežíva úspešnú sezónu. Po nevydarených pretekoch Svetového pohára v Duisburgu, keď ich zdolala novozložená K4 Erik Vlček, Juraj Tarr, Denis Myšák a Tibor Linka, ktorá navyše získala bronz, neoslnili ani na Európskych hrách v Mingačevire.

O dva týždne sa tak črtá zaujímavý súboj v kvalifikácii na majstrovstvá sveta do Milána. "Teraz sa musíme zamerať na tú kvalifikáciu, nebude to ľahké, ale snažíme sa. Psychicky sme na tom v pohode. Nie sme nejako na dne, že by sme to nezvládali. Proste sú obdobia, keď ste raz hore a raz dole. Radšej ísť raz veľmi dobre a raz horšie, ako stále ten stred," povedal Jakubík, ktorý spolu s kolegami obsadili na EH siedme miesto.

Skúsení harcovníci a slovenskí lídri v K2 Vlček s Tarrom nastúpili v Duisburgu vo štvorke iba na doplnkové preteky, no prekvapili veľmi dobrým výkonom. Vtedy sa zrodila aj myšlienka prípadnej účasti na svetovom šampionáte. "Pred Duisburgom sme si povedali, že ak bude medaila, nedostaneme veľa od víťaza a mladých zdoláme, tak začneme rozmýšľať. No a na tom Svetovom pohári vyšli všetky tri body, takže sme dostali chrobáka do hlavy. No nie je to priorita, pre nás je priorita stále K2," povedal Tarr, ktorý s Vlčekom v K2 obsadili v Mingačevire štvrté miesto.

Druhé kvalifikačné preteky by sa mali konať 27.-28. júna na Zemníku v Bratislave. "Určite sa tam predstavíme aj v K4 a počkáme ako zajazdia oni. Všetko bude záležať od toho, o koľko vyhráme, ak teda nad nimi vyhráme. Keď to bude iba o kúsok, nemá význam to kombinovať. Nech sa oni chystajú na K4. No keď to bude o vyše lode, čo je taká priorita, tak sa dá uvažovať, že možno pôjdeme v Miláne aj K4," pokračoval tridsaťšesťročný strieborný medailista z Pekingu 2008 práve v K4 na 1000 m.

Zároveň však priznal, že pre Slovensko by to nemuselo by to najlepšie riešenie. V Miláne totiž pôjde o olympijské hry v Rio de Janeiro. Ak by sa kvalifikovala K2 aj ako K4, znamenalo by to iba štyri miestenky. "Najlepšie by asi bolo, ak by oni zašli dobre K4 a my K2. Slovensko by tak získalo šesť miesteniek. Ideme predsa na to, aby tam išlo čo najviac ľudí, nie na to, aby sme mysleli len na seba," pokračoval.

Tarr považuje za dobré, že existuje väčšia konkurencia, no na druhej strane nechce, aby sa opakovala napätá situácia pred OH 2012 v Londýne: "Je dobré, že máme dva štvorkajaky, nikto si nemôže povedať, že má isté miesto. Na druhej strane je zlé, že sa to rieši tesne pred kvalifikáciou. Malo by to byť už dávno všetko rozhodnuté a mali by sme sa s chladnou hlavou pripravovať."

Konkurenčný boj si uvedomujú aj členovia "mladého" štvorkajaku: "Čaká nás kvalifikácia a bude to určite ťažký súboj. Dúfam, že vyhráme," povedal Demin, ktorý je presvedčený, že sezóna sa pre nich ešte len rozbieha a výkony pôjdu hore. Vieru v to berie z predchádzajúcich ročníkov. "V tejto sezóne mám z pretekov na EH zatiaľ najlepší pocit. Ešte je iba jún a náš vrchol a najlepšie výsledky sú väčšinou až v júli a auguste. Sme trpezliví i pozitívni a dúfame, že to bude lepšie," dodal.
 

Vyberte región